Wigilijne ABC
Wigilia Bożego Narodzenia to jedno z najbardziej magicznych świąt w polskiej tradycji, pełne bogatych potraw, które stanowią nieodłączny element tego wyjątkowego wieczoru.
Tradycyjnie wigilijny stół zdobi dwanaście dań, nawiązujących do liczby apostołów. Dania te nie tylko cieszą podniebienia, ale też przywołują wspomnienia z dzieciństwa oraz podkreślają więzi rodzinne.
Wigilijne ABC
1. Przygotowanie Stołu
- Nie zapomnijcie o i sianku pod obrusem.
- Postawcie na stole świecę, symbolizującą nadzieję i światło.
2. Potrawy Wigilijne
- Przygotujcie 12 potraw, które symbolizują 12 apostołów.
- Zróżnicujcie menu regionalnymi specjałami.
3. Opłatek
- Jedną z najpiękniejszych tradycji jest łamanie się opłatkiem - To symbol pojednania ,zgody i miłości
4. Zwyczaje
- Pamiętaj o dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa.
- Kolędowanie powinno być częścią wieczoru.
- Jemioła to również symbol świąt Bożego Narodzenia - Pocałunek pod jemiołą ma zapewnić szczęście w miłości i powodzenie.
5. Pamięć o Bliskich
- Wspomnijcie o tych, którzy odeszli i podzielcie się wspomnieniami.
Na stole wigilijnym nie może zabraknąć potraw, które różnią się w zależności od regionu. Barszcz z uszkami, karp ,kapusta z grzybami, kutia czy pierogi. Każda potrawa ma swoje znaczenie i nawiązuje do lokalnych tradycji.
Każdy z Nas ma chyba podobne uczucie, że gdy potrawy te robione są bez okazji, to są oczywiście smaczne. Ale zgodzicie się, że brak im magii tego szczególnego dnia, jakim jest Wigilia.
Wśród nich znajdziemy:
- Barszcz czerwony, ale jarski. Można go przygotować na wywarze grzybowym i zakwasie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Z burakami związane jest wierzenie, że ten kto je spożywa doczeka sędziwego wieku, przez całe długie życie ciesząc się nieskazitelną urodą.
- Dopełnieniem barszczu są uszka z grzybami o niepowtarzalnym i tradycyjnym charakterze.
- Zupa rybna przygotowywana na głowach karpia, z dodatkiem warzyw i przypraw. Jej smak sprawia, ze serce bije w rytmie świąt.
- Karp smażony- dzwonek smażony na maśle klarowanym. Karp symbolizuje wiele pozytywnych wartości, które chcemy pielęgnować w okresie Bożego Narodzenia. Przede wszystkim jest on symbolem obfitości i dostatku.
- Paszteciki drożdżowe nadziewane tradycyjnym farszem z kapusty i grzybów.
- Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z delikatnego ciasta - faszerowane kapustą kiszoną i grzybami leśnymi. To danie ma dodać nadprzyrodzonych sił, magicznej mocy, nie tylko w wigilijną noc. Kapusta oraz grzyby mają zapewnić dobrobyt.
- Kulebiak. Tradycyjnie wykonany z miękkiego ciasta drożdżowego otulający smak grzybów.
- Ryba pod greckim słońcem- to soczysta opowieść o tradycji i smaku. Do jej przygotowania wykorzystuje się bowiem marchew, pietruszkę, seler , cebulę. Ryba ta jest podawana w delikatnym sosie marchwiowo-pomidorowym.
- Karp po żydowsku w galarecie. Dzwonka karpia podajemy na słodko - z rodzynkami i migdałami, zatopione są w delikatnej galarecie.
- Śledź pod pierzynką, który ogrzewa serca na każdym świątecznym stole.
- Kutia - potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy z makiem i bakaliami (rodzynkami, migdałami). Wierzono w dobroczynne działanie maku, jako łącznika między śmiercią i życiem.
- Zgodnie z tradycją kompot z suszu przyrządza się z jabłek, śliwek i gruszek (dzisiaj napój tej wzbogaca się przyprawami korzennymi, a niekiedy również cukrem), a każdy z tych owoców oznacza coś innego. Jabłko symbolizuje pokój (ale również władzę), śliwki – odpędzanie złych mocy i szczęście, a gruszki – długie życie.
Wigilia to nie tylko wieczerza, to czas refleksji, miłości i radości. Warto pielęgnować te tradycje, aby i przyszłe pokolenia mogły doświadczyć tej magii.
My zaś życzymy Państwu spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
Zespół Park Hotel Bydgoszcz.